top of page
Zoeken

Networking

Networking: het ideale moment om te prospecteren. Maar er zijn ook enkele valkuilen, dus wees gewaarschuwd!
Networking heeft erg veel gelijkenissen met "Cold Calling". Want hoe zou je het anders noemen; het afstappen op een complete vreemdeling tijdens een nieuwjaarsreceptie waar je niemand kent?


Tracht vooraf een beeld te krijgen van de gastenlijst. Veel organisaties geven vooraf door wie er allemaal ingeschreven is. Zo kan je de nodige voorbereiding doen. Maak eventueel een lijstje van je top 5 die je graag wil ontmoeten!


Nu, hoe doe je dat, afstappen op een vreemdeling...?

Eerst en vooral, tank even zelfvertrouwen. Je stapt gewoon af op die persoon die je graag wil ontmoeten.

"Hallo, komt u hier vaak...?" Fout... zo fout! Of nog; "ik denk dat ik u van ergens ken,..."

Een netwerkevent is geen discotheek waar je op zoek gaat naar een date. Een netwerkevent is een professioneel event, dus hou het ook zo. Daarom share ik graag de 7 tips die je succesvol zullen maken op een volgend netwerkevent.


1. Ga niet meteen op zoek naar omzet op een netwerkevent. Ga op zoek naar contacten en de omzet zal volgen! Een netwerkevent is geen verkoopsgesprek, dus hou het ook bij het leggen van contacten. Probeer een aanknopingspunt te vinden en als je sales ruikt, dan plan je een meeting in. Verkoop je product nooit op een netwerkevent! Uiteraard kan je wel vertellen wat je doet en welk product je vertegenwoordigt, maar laat je niet verleiden tot een verkoopsgesprek!

2. Hou het kort. 5 minuten is meer dan voldoende om contact te leggen, kaartjes uit te wisselen en te bepalen of je professioneel iets voor elkaar kan betekenen. Daarna stap je af op je volgende contact.

3. Probeer tijdens de welkomstreceptie (waar je trouwens het alcoholgebruik écht beperkt houdt) een 10-tal mensen te ontmoeten. Dat is meer dan voldoende om een hele avond aanknopingspunten te hebben met het gezelschap. Wanneer je aan tafel gaat, probeer je naast de meest interessante van die 10 te gaan zitten. Mogelijk heeft die persoon ook nog andere interessante profielen aangetrokken en zit je dus aan een tafel met veel interessante mensen.

Hallo, ik ben Steven Meel. Ik geef professionele trainingen in sales en marketing bij 30 Februari ”, is voldoende om een gesprek aan te knopen. En het werkt veel beter dan "ken ik u ergens van?".

4. Wanneer je aan tafel gaat, schud je iedereen de hand en stel je jezelf voor in één zin. "Ik ben Steven Meel trainer sales & marketing bij 30 Februari.

Wedden dat mensen je zullen aanspreken over jouw business tijdens een stil moment!? Denk ook na over je voorstellingszin; want het geldt als een professionele eerste indruk.


5. Zit je met een concurrent aan tafel? Dat is een enorme kans! Maak vrienden met 'm, luister naar zijn grootste uitdagingen en tracht te leren van elkaar. Nogmaals; het is een netwerkevent, geen verkoopsgesprek!


6. Wissel bij het dessert een keertje van tafel. Ga even "hallo" zeggen bij iemand die je kent en vraag met wie hij /zij aan tafel zit. Vraag gerust om je voor te stellen. En hopla; weer 10 naamkaartjes erbij.

7. Na afloop van het event neem je rustig even de tijd om een aantal zaken te noteren (in het CRM-systeem uiteraard!) en noteer je de opvolgingsdoelen. Je salesmanager zal ongetwijfeld uitkijken naar je feedback.


Succes!

Lukt het toch nog niet helemaal? Ik geef je graag nog 101 extra tips tijdens een professionele training. Contacteer me gerust voor meer info!22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page