top of page
Zoeken

Wie is de sterkste, sales of marketing?

Bijgewerkt op: 7 jan. 2022

Elke ondernemer wordt er mee geconfronteerd bij het vormgeven van de structuur van je bedrijf: de haat- liefdeverhouding tussen de sales- en de marketingafdeling.

De gladde salesjongens (en meisjes!) hebben helemaal geen marketingondersteuning nodig volgens hen. Zij rennen, vliegen, vallen (niet), duiken, en gaan weer door... #LoneWolves worden ze weleens genoemd in het vakjargon. De zogenaamde topverkopers die je tweewekelijks op de salesmeeting ziet om hun prestaties te etaleren.


Tot grote frustratie van de cijfermeisjes en -jongens! van de marketingafdeling. Zij zorgen voor heel wat voorbereidend werk om het salesproces zo vlot en efficiënt (of effectief?) mogelijk te maken.Wie heeft het grootste gewicht in een onderneming? Sales of marketing?


Toen ik de hand schudde van de CEO van een zusterbedrijf en hem vertelde dat ik (destijds) sales director was, was zijn antwoord:

"ah, sales, dan heeft u de makkelijkste job van het bedrijf".

Waarop ik alleen een verbolgen blik kon hanteren bij wijze van antwoord. Hij ging verder: "Als de productie-afdeling de juiste goederen maakt, en de marketingafdeling veel lawaai maakt bij de juiste doelgroep, dan hoeft u alleen maar langs te gaan bij uw prospect om een contract op te maken, toch?"


Ik was het toen absoluut niet eens met de man. Wist hij wel hoeveel werk ik, samen met mijn team stak in prospectie? En had hij een idee hoe hard het was om vaak 'nee' te horen te krijgen? En besefte hij hoe hard we ons best moesten doen om klanten te behouden zodat de #ChurnRate beheersbaar bleef...


Intussen ben ik een #StrongBeliever van de mans visie.

Ik heb zelf de focus gelegd op commerciële marketing bij het werven van nieuwe klanten. En het loont enorm. Het is niet alleen erg kostenefficiënt. Je wint als ondernemer ook enorm veel tijd met dergelijke focus. Bovendien zijn er enorm veel digitale hulpmiddelen die de marketeer helpt bij het organiseren en structureren van leads. Ik raad elk bedrijf aan om de shift te maken naar een marketingfocus.


Wil je meer tips hoe je snel, maar vooral effectief de switch kan maken naar een marketingstructuur waar de leads 's ochtends voor het oprapen liggen? Tuurlijk! Mail me dan eens via steven@30februari.be


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page