top of page
Zoeken

Verkoop je schoonmoeder!

Bijgewerkt op: 2 jan. 2020

Recent mocht ik een masterclass sales doceren aan Thomas More. Een beknopt verslag.Ik ben zelf oud-student van Thomas More. En zo dwarrelde op een dag een leuke vraag in mijn mailbox. Of ik een keertje een sessie 'verkoopstechnieken' wou geven aula-gewijs aan 170 tweedejaarsstudenten. Geen seconde over nagedacht! Het leek me heel erg leuk en vooral extra motiverend om te doen.

"Maar verwacht niet te veel interactie", waarschuwde de coördinator me. #Challenge_accepted!

Ik besloot een presentatie te maken met een stappenplan. Want listicles, dat past wel bij de doelgroep van die young potentials. En zo geschiedde.


Slide 1: de definitie van sales

Slide 2: de definitie van onderhandelen

Slide 3: Whaaaaatttt??? Definities? Boring!!


Natuurlijk ging ik niet voor die theoretische cursus, maar juist wél voor extra veel interactiviteit.


Slide 4: Workshop -> je schoonmoeder verkopen in 15 stappen.

Wat volgde was een golf van verscherpte aandacht die door de aula vloeide. Iedereen werd wakker, zette zich recht en nam een open houding aan. Goeie intro dus!

De resterende 100 minuten hebben we van de schoonmoeder een product gemaakt. Hoe? Door de USP's in kaart te brengen. Elke schoonmoeder praat graag (en veel) en de meesten schijnen ook goed te kunnen koken. Daarom leek het ideaal om de schoonmoeder in de markt te zetten als promodame die tijdens het weekend de pizza's en de yoghurt demonstreert in de betere supermarkt. (Mensen die me goed kennen, weten dat ik graag moeilijke en complexe situaties herleid tot een herkenbare situatie uit de Carrefour!)

Het vervolg kent u; de doelgroep werd in kaart gebracht en er werd een plan opgesteld hoe we de schoonmoeder zouden vermarkten.

Voorbereiding; veel voorbereiding in de zoektocht naar de juiste prospect. En Linkedin als informatietool werd heel kort als relevant medium besproken. Connecteer met iedereen die je relevant lijkt, raadde ik hen aan. Ook met je vader, je leraar en met sprekers die je in de aula komen vertellen over hun professionele ervaring.Iets later bleek dat ik meer dan 100 nieuwe contacten had op Linkedin. #Mission_accomplished

Het was een succesvolle namiddag voor de studenten. Maar ook voor mij, want die motivatie waar ik het aanvankelijk voor deed, die kwam in dozijnen geleverd in combinatie met welgemeende persoonlijke dankjewel van verschillende studenten.


Heel fijne ervaring dus!


Edit: intussen zijn we een jaar verder en heb ik een vaste opdracht aan Thomas More gekregen dankzij deze Masterclass. Het doorgeven van kennis en ervaring aan studenten is heel dankbaar en ik krijg er steeds een enorme dosis energie van.

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page